Robin Bogaard (10)

door Monique Admiraal

Hij won begin maart goud bij de finale van de crosscompetitie en werd met het AV’23 team tweede bij de jongens pupillen A1. Robin is een talent op de middellange afstand en heeft ook al drie clubrecords. Hij moest even wennen toen hij lid werd, maar vindt atletiek inmiddels superleuk. Hard rennen combineert hij met cognitieve uitdaging in de vorm van schaken. Goede denker Robin is geen echte prater. Hij is wel heel eerlijk, zegt wat hij ervan vindt en gaat er nu helemaal voor!

Hoe lang ben je al lid en hoe ben je bij AV’23 terecht gekomen?

“Ik ben drie en een half jaar geleden lid geworden en kwam bij de mini’s, ik weet niet meer wie toen mijn trainer was. Ik kwam eerst gewoon eens kijken of het wat voor mij was en in het begin vond ik het stom. Toch bleef ik doorgaan en ging het beter. Toen ik C-pupil was, werd het nog leuker. Dat kwam omdat ik onverwachts een clubrecord liep bij de clubkampioenschappen. Ik wist niet eens wat een clubrecord was, maar iedereen zei dat het heel knap was wat ik had gedaan. Nu vind ik atletiek heel erg leuk!”

Training

“Ik train drie keer per week, twee keer bij mijn eigen groep met trainers Stella de Kruif en Casper Meijer. Op vrijdag heb ik looptraining van Noa Hoondert. De spelletjes van de training vind ik het leukste, vooral tikkertje, of lintjes verzamelen waar je over het hele veld moet rennen. Degene die de meeste lintjes verzamelt, heeft gewonnen. Met de crossgroep moeten we meer rennen. Soms gaan we met de groep buiten de baan trainen, bijvoorbeeld in het Diemerbos. Ik heb ook vrienden bij AV’23; Finn Bakker, Tijn Jorritsma en Koen Maas. Helaas gaat Koen op voetbal als het cross seizoen afgelopen is. Benjamin Miedema was ook een goede vriend, maar hij is naar Enschede verhuisd, we missen hem wel, want hij was erg goed en we hadden een sterk team.

Je wordt beter door je techniek te verbeteren, ik zou meer met mijn armen moeten werken, dus daar probeer ik op te letten.”

Beste onderdeel en andere onderdelen

-Robin heeft het clubrecord op de 600 meter bij de C-pupillen (2:02,07 sec). Bij de B-pupillen heeft hij het clubrecord op de 1000 meter indoor (3:45,53 sec) en outdoor (3:30,26 sec). Voor het verbreken van de records bij de A-pupillen heeft hij nog twee jaar de tijd.-

“Ik vind de 1000 meter en de 600 meter het leukste en word heel blij als ik een clubrecord verbreek. Verspringen vind ik ook leuk, ik spring nu 3,46 meter, daarna komt sprint, dat kan ik ook wel goed.

Crossen vind ik het allerleukste, eigenlijk ren ik liever een cross dan de 1000 meter, hoe langer hoe leuker. Bij een cross is er ook meer afwisseling, want je rent in de natuur. Je moet over hooibalen heen springen, dan moet je goed uitkijken dat je niet met je schoen achter een hooibaal blijft haken, want dan val je. Bij de crosscompetitie heb ik één wedstrijd gemist, maar ik sta wel hoog in het klassement denk ik.” -Dit interview was één week voorafgaande aan de crossfinale, Robin was kanshebber voor goud en het is hem gelukt, een geweldige prestatie.-

Estafette in Assendelft, mei 2019 (foto: Kjell Bogaard)

Andere beoefende sporten en sport in de familie

“Ik zat op zwemmen en heb mijn ABC-diploma’s gehaald, papa zou willen dat ik mijn zwemvaardigheid ook ga halen, maar ik vind atletiek leuker. Ik doe verder geen ander sport, behalve schaken. Ik ben lid bij VAS (Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap, sinds 1822), dat is in het gebouw van het Cygnus gymnasium. Ik doe nog geen schaaktoernooien, maar ik speel wel mee met de competitie. Toen ik er net op zat, werd ik al meteen een groep hoger geplaatst, ik ga denk ik wel goed vooruit. Voetballen vind ik ook leuk, maar dan zou ik van atletiek af moeten, want de trainingen zijn precies tegelijkertijd en ik wil natuurlijk niet van atletiek af.

Mama doet aan hardlopen, ze gaat meestal één tot twee keer per week rennen in het bos met collega’s. Ze heeft voor de triatlon getraind, maar toen ging de wedstrijd niet door, omdat ze op dezelfde dag een congres had. Misschien wil ik later ook wel triatlons gaan doen. Papa is Amsterdams kampioen geweest met zwemmen en mijn opa is zelfs Nederlands kampioen zwemmen geweest. Mijn oom doet aan waterpolo is ook heel goed. Mijn zusje zit op atletiek, net als ik en ze heeft met zwemmen pas geleden haar C gehaald.”

School/studie/beroep

“Ik zit op de Daltonschool de Meer. Het is een hele leuke school. Ik weet nog niet wat ik later worden wil. Het enige wat mij nu interesseert is om later topsporter te worden. Atletiek vind ik leuker dan school!”

Bijzondere atletiekervaring

“Dat ik clubrecords heb gehaald.”

Leukste wedstrijd

“De cross is het leukste van alles. Je kunt voor jezelf een prijs proberen te winnen, maar ook met je team samen. De vader van Finn zoekt vaak wedstrijden uit en dan vraagt hij of ik mee wil. Dat wil ik altijd wel, gezellig samen met Finn. De competitie vind ik ook leuk, want dan heb ik meer concurrentie op de 1000 meter en dan ren ik harder.”

Vrijwilligerswerk

“Mijn vader houdt de clubrecords bij van de jeugd en van de senioren.”

Favoriete TV programma

“Ik kijk niet veel televisie, maar wel naar wedstrijden van Ajax. Ik hou van gamen zoals bijvoorbeeld Minecraft of Brawl Stars. Fortnite vind ik heel saai. Van mijn ouders mag ik een half uur per dag en in het weekend een uur per dag.

Een van de mooiste films vind ik de Lion King, die heb ik in de bioscoop gezien. Ik kijk ook Harry Potter, daar ben ik nu bij deel vijf en dat zijn superspannende films! Eerst moet ik van mijn ouders het boek lezen en daarna mag ik de film zien.”

Lucy de Kruif, atleet van de maand april

“Ik zit samen met Lucy op de vrijdagavond looptraining, ze zit in mijn groep. Zij is een jaar ouder en zit bij de A2. Meestal is zij het beste meisje van de groep, ze is ook heel aardig. Ik vind haar gewoon heel goed!”